Powitanie

 Cześć wszystkim,

interesuję się gotowaniem i chciałabym podzielić się z wami na tym blogu przepisami, które bardzo lubię. Będą to przepisy zdrowe jak oraz trochę mniej. W takim razie na początek chciałam zaproponować                                                                                                                                                             drożdżowe bułeczki z marmoladą:


Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

- marmolada

kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej




Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne. 

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę ja na 15. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i kładę na środek łyżeczkę marmolady i zamykam, tworzę bułkę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z papierem z blaszki i odkładam, aby przestygły.

Smacznego :)



                  Również chciałam wam zaproponować cos nieco zdrowszego i do picia                          zielony koktajl z gruszki i kiwi





Składniki (1 porcja):

    1 gruszka
1 kiwi 
1 łyżka soku z limonki
100 ml wody
natka pietruszki – kilka gałązek w zależności od indywidualnych upodobań
do podania

Wykonanie

  1. 1. Gruszkę i kiwi obierz ze skóry i przekrój na połówki.

  2. 2. Z gruszki wykrój gniazda nasienne.

  3. 3. Owoce zmiksuj w blenderze razem z natką pietruszki, sokiem z limonki i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  4. 4. Zwróć uwagę, żeby natka pietruszki zmiksowała się na jak najmniejsze drobinki, tylko wtedy koktajl zyska aksamitną konsystencję i orzeźwiający, leciutko-pietruszkowy smak. Pietruszka nie powinna być wyczuwalna pod zębami w trakcie picia i jedzenia koktajlu.

Komentarze