Dania obiadowe

 Dzisiaj chciałam wam zaproponować na obiad pyszne wegetariańskie burgery  


Zaczniemy od kotlecików z marchewki i kaszy jaglanej




SKŁADNIKI

(15-16 kotlecików)

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 duże marchewki

1 cebula

2-3 łyżki mąki kukurydzianej

1/2 pęczku pietruszki

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz, papryka słodka

1/4 łyżeczki chili

olej/oliwa

bułka tarta (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie 2-3 razy przelewamy ją wrzątkiem (żeby nie była gorzka) i gotujemy według przepisu na opakowaniu w czterech szklankach lekko posolonej wody.
2. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju aż się zeszkli.
3. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
4. Przestudzoną kaszę mieszamy (najlepiej ręką) z cebulką, marchewką oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
5. Dodajemy posiekaną pietruszkę lub ewentualnie szczypiorek i dokładnie wyrabiamy ręką masę.
6. Żeby wszystko skleić lepiej dodajemy 2-3 łyżki mąki kukurydzianej.
7. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
8. Masę na kotleciki przykrywamy folią i odstawiamy na około 20-30 min do lodówki.
9. Z masy formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy i smażymy z dwóch stron na oleju lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem przez około 30 minut (po 15-20 min. przewrócić).
10. Jeśli chcemy zrezygnować z bezglutenowości naszych kotlecików i dodać im więcej kalorii możemy przed smażeniem obtoczyć je w bułce tartej. Trzeba jednak pamiętać, że najzdrowsze i najmniej kaloryczne będą kotleciki upieczone w piekarniku bez panierki, chociaż moim domownikom najbardziej zasmakowały niestety te smażone z panierką.
Kotleciki można podawać z surówką i dipem np. czosnkowym, pomidorowym lub koperkowym. Świetnie smakują również w bułce w postaci burgerów.
SMACZNEGO!


Bułki na hamburgery


SKŁADNIKI

(8 bułek)

50 dag mąki pszennej typ 450
5 dag masła
3 dag świeżych drożdży
1 i 1/4 ciepłego szklanki mleka + 1 łyżka
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki sezamu
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Przygotuj zaczyn drożdżowy. Drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Wsyp cukier i wlej ok. 1/3 ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  • Masło pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do rondelka. Podgrzewaj, aż masło się roztopi. Często mieszaj.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
  • Do mąki wlej zaczyn drożdżowy i pozostałe mleko. Wymieszaj.
  • Wbij jajko i wlej roztopione masło. Wymieszaj.
  • Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 5 minut lub dłońmi ok. 10 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj je przez minutę. Z ciasta formuj kulki wielkości mandarynki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzej do 210 stopni.
  • Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj każdą bułeczkę. Wierzch bułek posyp sezamem.
  • Blachę wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż bułeczki będą apetycznie zrumienione.
  • Podawaj do burgerów lub jako tradycyjne bułki do kanapek :)

SMACZNEGO!


I na orzeźwienie do picia zaproponuje lemoniadę




Składniki dla 6 porcji
Cytryna 320 g
Cukier 30 g 6 łyżeczek
Mięta 10 g
Lód 30 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

       1. Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy

2. W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia

3. Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód

4. Lemoniadę dokładnie mieszamy.

SMACZNEGO!


Sp







Komentarze