Dania obiadowe
Dzisiaj chciałam wam zaproponować na obiad pyszne wegetariańskie burgery
Zaczniemy od kotlecików z marchewki i kaszy jaglanej
SKŁADNIKI
(15-16 kotlecików)
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 duże marchewki
1 cebula
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 pęczku pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka
1/4 łyżeczki chili
olej/oliwa
bułka tarta (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bułki na hamburgery
SKŁADNIKI
(8 bułek)
50 dag mąki pszennej typ 450
5 dag masła
3 dag świeżych drożdży
1 i 1/4 ciepłego szklanki mleka + 1 łyżka
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki sezamu
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Przygotuj zaczyn drożdżowy. Drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Wsyp cukier i wlej ok. 1/3 ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do rondelka. Podgrzewaj, aż masło się roztopi. Często mieszaj.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól i wymieszaj.
- Do mąki wlej zaczyn drożdżowy i pozostałe mleko. Wymieszaj.
- Wbij jajko i wlej roztopione masło. Wymieszaj.
- Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 5 minut lub dłońmi ok. 10 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj je przez minutę. Z ciasta formuj kulki wielkości mandarynki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 210 stopni.
- Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj każdą bułeczkę. Wierzch bułek posyp sezamem.
- Blachę wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż bułeczki będą apetycznie zrumienione.
- Podawaj do burgerów lub jako tradycyjne bułki do kanapek :)
1. Wyciskamy sok z wszystkich cytryn, a liście mięty dokładnie płuczemy
2. W dzbanku rozcieramy miętę z cukrem. Całość zalewamy ciepłą wodą (120 ml) i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia
3. Do dzbanka wlewamy syrop cukrowy, wodę (1000 ml) oraz wsypujemy pokruszony lód
4. Lemoniadę dokładnie mieszamy.
SMACZNEGO!
Sp
Komentarze
Prześlij komentarz