Desery
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/malinowa-chmurka
MALINOWA CHMURKA
SKADNIKI
GALARETKA
- 1 litr wody
- 3 galaretki malinowe
- ok. 500 g mrożonych malin (lub świeżych)
CIASTO KRUCHE
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 100 g masła (zimne)
- 3 żółtka
BEZA
- 3 białka
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- płatki migdałów
KREM
- 500 ml śmietanki 30% (zimnej)
- 250 g mascarpone (zimne)
- 1/2 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
GALARETKA- Zagotować 1 litr wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Wsypać maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażać), wymieszać i zostawić do czasu aż galaretka zacznie tężeć.
CIASTO KRUCHE- Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
- Dodać drobno posiekane zimne masło i rozdrabniać ciasto (siekając nożem na stolnicy lub w mikserze mieszadłem), aż powstanie drobna kruszonka.
- Wówczas dodać żółtka (białka zachować do bezy), połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
BEZA- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C z termoobiegiem. Formę o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas cierpliwie ubijając. Na koniec dokładnie zmiksować ze skrobią ziemniaczaną.
- Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć bezę z formy razem z papierem.
CIASTO KRUCHE C.D.- Formę, w której piekliśmy bezę wyłożyć ponownie papierem do pieczenia.
- Ciasto kruche wyjąć z lodówki i wyłożyć nim cały spód formy (albo rozwałkowując je albo krojąc na plastry i wyklejając nimi spód). Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Piec przez ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ciasto pozostawić w formie.
- Na ostudzony kruchy spód wyłożyć sztywniejącą galaretkę z malinami.
KREM- Zimne (długo schładzane) śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i ubijać przez ok. 3 minuty, aż krem będzie gęsty i sztywny, rozpoczynając od mniejszych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając.
- Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć bezą odklejoną z papieru. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
GALARETKA
- Zagotować 1 litr wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Wsypać maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażać), wymieszać i zostawić do czasu aż galaretka zacznie tężeć.
CIASTO KRUCHE
- Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
- Dodać drobno posiekane zimne masło i rozdrabniać ciasto (siekając nożem na stolnicy lub w mikserze mieszadłem), aż powstanie drobna kruszonka.
- Wówczas dodać żółtka (białka zachować do bezy), połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
BEZA
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C z termoobiegiem. Formę o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas cierpliwie ubijając. Na koniec dokładnie zmiksować ze skrobią ziemniaczaną.
- Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć bezę z formy razem z papierem.
CIASTO KRUCHE C.D.
- Formę, w której piekliśmy bezę wyłożyć ponownie papierem do pieczenia.
- Ciasto kruche wyjąć z lodówki i wyłożyć nim cały spód formy (albo rozwałkowując je albo krojąc na plastry i wyklejając nimi spód). Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Piec przez ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ciasto pozostawić w formie.
- Na ostudzony kruchy spód wyłożyć sztywniejącą galaretkę z malinami.
KREM
- Zimne (długo schładzane) śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i ubijać przez ok. 3 minuty, aż krem będzie gęsty i sztywny, rozpoczynając od mniejszych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając.
- Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć bezą odklejoną z papieru. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)
SKŁADNIKI
- 750 g zmielonego twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 150 cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 125 ml gęstego mleka kokosowego lub śmietanki 18% lub 30%
- 100 g białej czekolady
- ok. 2/3 szklanki mrożonych malin
PRZYGOTOWANIE
- Twaróg i jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej.
- Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Na dno piekarnika wstawić keksówkę napełnioną do 2/3 wrzącą wodą.
- Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
- Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
- W rondelku na min. ogniu podgrzać śmietankę razem połamaną na kosteczki czekoladą. Ciągle mieszając roztopić, następnie ostudzić.
- Dodać do masy serowej i wolno zmiksować do połączenia się składników.
- Masę serową wylać do przygotowanej formy, posypać kruszonymi w dłoniach malinami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec piec przez 45 minut.
- Gotowy sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i ostudzić. Z czasem będzie bardziej zastygał.
MUFFINY CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Z kawałkami czekolady
SKŁADNIKI
- 150 g dropsów czekoladowych (np. z ciemnej czekolady) lub 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka (L)
- 200 ml mleka
- ok. 5 - 6 łyżek masła orzechowego
ORAZ
- 15 - 18 papilotek
- metalowa forma na muffiny z wgłębieniami
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
- Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dokładnie wymieszać. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ponownie wymieszać.
- W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem (rózgą lub mikserem).
- Do sypkich składników dodać masę jajeczną i krótko zamieszać łyżką. Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników, pod koniec dodając 2/3 ilości dropsów czekoladowych.
- Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, na wierzch wyłożć po łyżeczce masła orzechowego na każdą muffinkę.
- Wykałaczką zrobić "ósemkę" w cieście mieszając delikatnie masę czekoladową z masłem orzechowym. Wierzch posypać pozostałą 1/3 dropsów czekoladowych.
- Wstawić do piekarnika (można piec na raty, w 2 partiach) i piec przez około 20 - 23 minuty, do suchego patyczka. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz