Desery

 https://www.kwestiasmaku.com/przepis/malinowa-chmurka

MALINOWA CHMURKA


    SKADNIKI
 
GALARETKA
  • 1 litr wody
  • 3 galaretki malinowe
  • ok. 500 g mrożonych malin (lub świeżych)
CIASTO KRUCHE
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła (zimne)
  • 3 żółtka
BEZA
  • 3 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • płatki migdałów
KREM
  • 500 ml śmietanki 30% (zimnej)
  • 250 g mascarpone (zimne)
  • 1/2 szklanki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE

GALARET​KA
  • Zagotować 1 litr wody, odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
  • Wsypać maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażać), wymieszać i zostawić do czasu aż galaretka zacznie tężeć.
CIASTO KRUCHE
  • Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
  • Dodać drobno posiekane zimne masło i rozdrabniać ciasto (siekając nożem na stolnicy lub w mikserze mieszadłem), aż powstanie drobna kruszonka. 
  • Wówczas dodać żółtka (białka zachować do bezy), połączyć składniki w jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
BEZA
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C z termoobiegiem. Formę o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas cierpliwie ubijając. Na koniec dokładnie zmiksować ze skrobią ziemniaczaną.
  • Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, wyjąć bezę z formy razem z papierem.
CIASTO KRUCHE C.D.
  • Formę, w której piekliśmy bezę wyłożyć ponownie papierem do pieczenia.
  • Ciasto kruche wyjąć z lodówki i wyłożyć nim cały spód formy (albo rozwałkowując je albo krojąc na plastry i wyklejając nimi spód). Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Piec przez ok. 15 minut lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Ciasto pozostawić w formie.
  • Na ostudzony kruchy spód wyłożyć sztywniejącą galaretkę z malinami.
KREM
  • Zimne (długo schładzane) śmietankę i mascarpone umieścić w misie miksera. Dodać cukier puder i ubijać przez ok. 3 minuty, aż krem będzie gęsty i sztywny, rozpoczynając od mniejszych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając.
  • Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć bezą odklejoną z papieru. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego :)




SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI






SKŁADNIKI
  • 750 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 150 cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 125 ml gęstego mleka kokosowego lub śmietanki 18% lub 30%
  • 100 g białej czekolady
  • ok. 2/3 szklanki mrożonych malin

PRZYGOTOWANIE

  • Twaróg i jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Na dno piekarnika wstawić keksówkę napełnioną do 2/3 wrzącą wodą.
  • Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • W rondelku na min. ogniu podgrzać śmietankę razem połamaną na kosteczki czekoladą. Ciągle mieszając roztopić, następnie ostudzić.
  • Dodać do masy serowej i wolno zmiksować do połączenia się składników.
  • Masę serową wylać do przygotowanej formy, posypać kruszonymi w dłoniach malinami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec piec przez 45 minut.
  • Gotowy sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i ostudzić. Z czasem będzie bardziej zastygał.

    MUFFINY CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

    Z kawałkami czekolady







    SKŁADNIKI

     
    • 150 g dropsów czekoladowych (np. z ciemnej czekolady) lub 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej
    • 300 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 łyżki kakao
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1 łyżka cukru wanilinowego
    • 2 duże jajka (L)
    • 200 ml mleka
    • ok. 5 - 6 łyżek masła orzechowego
    ORAZ
    • 15 - 18 papilotek
    • metalowa forma na muffiny z wgłębieniami


    PRZYGOTOWANIE

    • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
    • Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dokładnie wymieszać. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ponownie wymieszać.
    • W drugiej misce rozmiksować jajka z mlekiem (rózgą lub mikserem).
    • Do sypkich składników dodać masę jajeczną i krótko zamieszać łyżką. Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia składników, pod koniec dodając 2/3 ilości dropsów czekoladowych.
    • Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie na muffiny, na wierzch wyłożć po łyżeczce masła orzechowego na każdą muffinkę.
    • Wykałaczką zrobić "ósemkę" w cieście mieszając delikatnie masę czekoladową z masłem orzechowym. Wierzch posypać pozostałą 1/3 dropsów czekoladowych.
    • Wstawić do piekarnika (można piec na raty, w 2 partiach) i piec przez około 20 - 23 minuty, do suchego patyczka. Smacznego :)


    Komentarze